vrijdag 6 december 2013

Dubbele, Déjà vu

Een bizarre ervaring !
Het is 2007 dat ik op een koude oktober avond besluit om te vissen op een groot meer net een stukje buiten Amsterdam, de stek waar ik deze avond mijn lijnen nat maak ken ik op mijn duimpje want hier vis ik al enige jaren, ik heb hier vele mooie vissen mogen vangen, geen hele grote maar dat maakt mij niks uit want het is een prachtige meer.


Eindelijk kom ik aan bij het industrie gebiedt waar ik mijn auto parkeer en vanaf hier is het nog een minuut of 10 lopen naar het meer.
Altijd als ik uit mijn auto stap lijkt het net als of ik nog de trein moet halen want dan heb ik haast, haast, en nog eens haast.
Eindelijk kom ik aan en zet ik stilletjes mijn karper spullen neer van waar ik zal gaan vissen.
Het meer licht er stil bij en meestal beloofd dat niet veel goeds maar een kwartier later heb ik mijn eerste hengel uitgelopen die leg ik 20 meter links van mij waar de bodem van 60 cm diepte ineens afloopt naar 2 meter diepte en als ik nog eens 3 meter verder loop loopt de bodem weer terug naar de 60 cm diepte een vreemde kuil maar een kuil die nog wel eens voor een verrassing kan zorgen.
die rechter hengel leg ik met 3 meter voor de kant op een zandplaat, hier is het maar 1 meter diep en ik laat mijn lijn volledig slap hangen zodat mijn lijn mooi over de bodem loopt.
Het duurt even maar na 2 uren vissen krijg ik enkele piepjes op de linker hengel waar de rig in een kuil licht dus ik pak de hengel op, en ik loop voorzichtig naar de plek waar ik de rig ter water heb gelaten dat doe ik om de  stek voor mijn eigen kant niet te storen !
ik vang een brasem en zet die netjes terug in het meer zonder dat ik mijn rig voorzie van een nieuwe boilie leg ik de rig opnieuw in de kuil en loop ik weer rustig naar de me plek van waar ik vis.
Opnieuw is het even wachten maar rond midden nacht krijg ik ineens een snoei harde aanbeet op de rechter hengel die 3 meter voor mij op een ondiepe zandplaat licht, zonder twijfel pak ik de hengel en na enkele seconden besluit ik mijn slip wat strakker te draaien toch na dat de karper ruim 10 meter snoer zonder enige moeite weet te trekken draai ik de slip nog een aantal slager strakke, het duurt even maar uiteindelijk lijk ik de heft in handen te krijgen.
Ik besef mij direct dat dit wel eens een topper kan zijn en beginnen mijn handen te zweten.
Na een dikke 10 minuten zie ik voor het eerst een flank en zoals ik al vermoedde gaat het hier om een serieuze exemplaar die ik maar al te graag wil vangen
Na een ongewoon lange dril draait de vis nog wat voor de kant maar en sta ik klaar met de schepnet in de rechte hand, ik doe alles on slow motion, want het zal je maar gebeuren dat je op zo,n moment teveel druk zet en vervolgens de haak uit de bek schiet !
Nee gelukkig dat dik gedrukte gebeurt mij niet en eindelijk licht zij in de schepnet !
Ik til haar uit het water en ik kijk  verbaast naar de gevangen karper en ik kan niks anders doen dan een harde kreet geven YES, YESYESYES



Ik ben super trots, laat dat als een paal boven water staan !
Ik zet deze prachtige spiegelkarper terug en besluit richting huis te gaan want het is alweer middennacht en er moet gewoon weer gewerkt worden de volgenden dag !

Een week later 
Nog steeds zit ik op een roze wolk van de vangst die hier boven te zien is maar 10 dagen later besluit ik opnieuw te gaan vissen aan het grote meer.
Na dat ik mijn auto heb geparkeerd bij de industrie gebied pak mijn spullen uit de achterbak, en loop ik met een haastig pas richting de stek.
De rigs drop ik op precies die zelfde plekken als 10 dagen geleden en ik gooi er nog wat gebroken boilies om heen.
Lang hoef ik deze keer niet te wachten want al snel volgt er een trage aanbeet op de linker hengel.
Ik pak de hengel en op het moment dat ik lichtelijk contact maak met de karper hoor ik ineens een kei harde klap op het water het is als of iemand een stoeptegel in het water gooit, eerst schud de karper nog wat met de kop om dan vervolgens zonder enige moeite 20 tot 25 meter snoer van mijn zwaar afgestelde slip te trekken.
Het is een lompe en trage strijdt strijdt en het lijkt er voorlopig op dat deze karper zich niet zonder slag of stoot zal opgeven.
20 minuten later sta ik opnieuw met knikkende knieën met in mijn rechter hand de schepnet klaar om de karper te scheppen, en 20 sec later licht er een prachtige spiegelkarper op mijn onthaakmat !
Damn wat een ding zeg en wat een geweldige vangst !
Ik plaats mijn storm stik met daar op bevestigde Sony camera in de grond en ik maak 6 foto,s


Snel kijk ik op mijn camera of er 1 goeie foto tussen zit en ik zet na de check een prachtige spiegelkarper terug in het meer !
Opnieuw loop ik mijn hengels uit maar helaas vang ik de resterende 5 uren niks meer,  ik besluit om richting huis te gaan ! erg nee erg is het niet want ik mag zeker niet klagen.

22 maanden later
het is 1 dag voor mijn verjaardag ik besluit om mijn lijnen nat te maken.
Deze dag is het erg warm ik denk een graad of 28, ik verwachten er niet veel van maar ik wilde gewoon even genieten van het prachtige weer met de hengels voor mijn neus !
Om 14:00 kom ik aan, en mijn hengels liggen 25 minuten later op de vertrouwde spots maar voor mijn gevoel vis ik voor noppes want het is na mijn mening veel te warm om op de bodem te vissen.
4 uren gaan voorbij dat ik half voor pampus in mijn stoeltje zit maar wat kan mij het schelen want ik geniet.
Terwijl ik half sukkelend in mijn stoeltje zit gaat mijn rechter hengel voor de kant er vandoor het duurt even enkelen seconden dat ik in de gaten heb dat ik beet hebt maar wanneer ik mijn hengel oppakt is het lastig te stoppen toch luk het mij en na een spannend gevecht is het tijd haar te scheppen, maar de karper doet nog een laatste vlucht poging en precies op dat moment gebeurd er iets wat voor mij de aller eerste keer is, de linker beetmelder gild het uit.
Het voordeel is dat ik weet dat deze gedeelte van het meer weinig tot geen obstakels heeft en laat ik de linker beetmelder janken tot ik de eerste karper kan scheppen gelukkig voor mij en de karper lukt dit snel.
Ik laat de karper in de schepnet zitten en zet ik mijn voet op de steel van de schepnet en pak snel de andere hengel.
Ook deze dril verloopt moeizaam maar na een dikke 10 minuten drillen is het tijd om ook deze karper te scheppen, en dat word nog een lastige klus want ik heb al een grote karper in het net zitten toch lukt het mij met veel voorzichtigheid de 2e karper te verzilveren !
Er liggen 2 karpers in mijn net en ik kijk met veel verbazing wat er in het net ligt, en gek genoeg weet ik het al !


ik doe mij schoenen en sokken uit en stap met mijn onthaakmat in het water want ik ben bang door beide karpers in 1 net tegelijkertijd op het drogen te trekken ze te beschadigen.
Ik  vraag een voorbijganger wat plaatjes te schieten van deze ongelofelijke Déjà vu dubbel vangst !
Achter af is het best een bizarre ervaring, maar 1 om nooit te vergeten !

Groetjes Sander Kunst

10 opmerkingen:

  1. Wat een verhaal zeg. Fantastig!
    Wat geniet ik hier van. Gewoon een verhaal uit het verleden maar wel erg speciaal en duidelijk een mooie herinnering.

    Groeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Michael
    Speciaal was het zeker maar tegelijkertijd ook een beetje vreemd.
    De herinnering blijft, en helemaal nu ik het hier op mijn blog neerzet !
    Thanks Groetjes Sander Kunst

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Jeffrey
    Dat zijn inderdaad parels van vissen. thanks !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Great story! Mooie combi, de vissen en het verhaal. Kan me voorstellen dat je komend jaar ze wellicht weer wil verschalken, maw continuing story.

    Grtx, FER

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Thans Fer
    Ik zou het zeker niet erg vinden mochten ze mij nog eens bezoeken, het kan maar dan word het wel een aardig stukkie zwemmen voor ze want volgend jaar word het anders dan anders ! nieuwe visgronden en andere vissoorten !

    Groetjes Sander

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben benieuwd wat dat betekent, zelf een ander land?

      Grtx, FER

      Verwijderen
  6. Beste Fer
    Binnenkort zal ik daar wat meer op ingaan welk vissoort dat word !
    Wel zal deze visserij zich in ons eigen kikkerlandje afspelen, want ons kikkerlandje heeft ons genoeg te bieden :)
    Groetjes Sander

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi verhaal! Dubbel run is altijd hectisch maar super! Prachtige karpers trouwens!

    Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Martijn bedankt voor het compliment
    En inderdaad hectisch is zo'n moment best wel maar kalm blijven Is hiervoor het medicijn :)
    Groet sander kunst

    BeantwoordenVerwijderen